Orang Terengganu membuat sos cili dengan cara tersendiri. Dimasak air panas dalam dua cawan (dua cawan jika ingin membuat sos dalam kapasiti yang tidak banyak) dahulu sehingga menggelak. Kemudian bubuh sekérék/sekeping nisan (gula melaka/manisan) sehingga ia cair.Kemudian letakkan beberapa susu lada lumat atau cili boh di dalam bekas yang bersisi air dan nisan yang dipanaskan tadi. Akhir sekali diletakkan asam jawa atau cuka. Masak sehingga ia nampak tidak terlalu pekat atau tidak terlalu cair tetapi terpulang kepada anda. Jika anda mahupun sos anda cair tambahkan air, jika mahu pekat kurangkan air. Anda perlu sentiasa merasainya supaya ia terasa pedas manisd-manis. Sos ini apabila siap ia terasa pedas manis-manis.

Ada juga yang menggunakan teknik lain iaitu beberapa sudu cili boh yang terus dikacau bersama dengan air panas dan beberapa sudu gula dan cuka di dalam satu bekas. Kacau sehingga rasanya manis-manis pedas. Sos Terengganu ini dipanggil dengan nama cuka kerana ia terdiri daripada elemen cuka. Cuka tersebut ialah cuka untuk masakan yang dijual dalam bentuk botol banyakyang dijual dipasaran. Mudah didapati dikedai runcit.

Juadah keropok lekor atau keropok keping goreng sedap dimakan apabila dicicah dengan sos Terengganu ini.



"Sos Cili Terengganu...sedap sekali"

Imbauan oleh/Posted by AWANG Thursday, July 15, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir