Sosej Terengganu atau keropok lekor. Inilah keropok lekor yang telah direbus. Masih panas-panas dan berasaap sedikit. Sedap dimakan dikala musim tengkujuh hujan yang sejuk dan dicicah terus dengan sos Terengganu.

Sosej Terengganu ini amat mudah untuk didapati di mana-mana di Terengganu ini tidak kira pagi, petang, malam semuanya pasti ada dijual. Malah ada gerai makan pagi menyediakan sajian ini dan ada pelanggan memakannya dengan pelbagai cara - makan nasi lemak berulam keropok lekor, nasi goreng berulam keropok lekor, mee atau bihun goreng berulam keropok lekor. Ada juga yang paling pelik dan unik ialah makan nasik berlauk singgang berulam keropok keping goreng (dikenali dengan keropok kering oleh orang-orang luar Terengganu). Penulis juga pernah terjumpa sajian kuah singgang ikan tongkol (ikan aya) yang dimasak sekali dengan keropok keping yang belum digoreng dan pernah merasanya - sedap sekali!



"Kenalilah sajian Terengganu-Sausage Of Terengganu, The Heritage Dish"

Imbauan oleh/Posted by AWANG Friday, July 9, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir