Asam Gelugor. Ada orang memanggilnya sebagai asam keping. Bagi rakyat Terengganu, kami memanggilnya asang glugo. Ia merupakan penambah rencah dalam masakan orang Melayu tidak kita di negeri mana. Bagi negeri Terengganu, ia merupakan bahan utama dalam masakan Kuah Singgang. Teringat juga, masakan Kuah Singgang ini agak sama dengan masakan Kuah Pindang di negeri lain. Entri ini membuat terasa ingin memakan nasi berkuah singgang ikan tongkol cicah tempoyak sambal belacan dan berulam mentimun dan keropok keping goreng kala tengahari di atas bangku tepi pantai. Enak dan aman!



"Ikan Tongkol Singgang Cicah Sambal Tempoyak, Aduhai..."

Imbauan oleh/Posted by AWANG Sunday, July 18, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir