Lawan Kemuncup atau berlaga Kemuncup adalah satu permainan yang ringkas dan tidak memerlukan pemain yang ramai. Dua orang pemain sahaja sudah mencukupi. Caranya ialah setiap seorang harus mencabut kemuncup di padang dan masing-masing memegang kemuncup di bahagian akar.

Masing-masing akan memegang kemuncup dalam posisi kemuncup tersebut dalam keadaan terlentang (seperti memegang pistol atau remote tv). Kedua-dua hujung bunga kemuncup akan dilekatkan dan dipusing ke arah yang berlawanan oleh kedua-dua pemain tersebut sehingga kemuncup tersebut terikat dan melekat.

Kemudian kedua-dua pemain tersebut akan menarik kemuncup-kemuncup secara serentak untuk memastikan memutuskan kemuncup lawan . Bunga Kemuncup siapa yang putus akan dikira kalah.


Dua kemuncup sedia untuk berlawan.


Dua kemuncup berpaut antara satu sama lain.


Dua kemuncup saling bersaing untuk memutuskan batang dan bunga.


Kemuncup kanan diisytiharkan menang kerana masih segar dan tidak putus dan kemuncup kiri diisytiharkan kalah kerana telah putus bunga dan batangnya."Berhati-hati dengan kemuncup, kalau melekat pada seluar dengan kadar yang banyak, agak sukar membuangnya..."

Imbauan oleh/Posted by AWANG Sunday, July 25, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir