Bubur Lambuk adalah sajian berbuka puasa yang merupakan sajian yang sinonim pada bulan Ramadhan. Di Terengganu mempunyai sajian bubur lambuk tersendiri dan amat berlainan dengan bubur lambuk sebelah pantai barat. Bubur Lambuk Terengganu warnanya ialah agak kelabu dan mempunyai rasa ikan dan bersayur terdiri daripada pucuk paku, daun kesom, daun kunyit dan kayu manis. Bubur Lambuk Pantai Barat berwarna putih dan diletakkan potongan kecil ayam, atau daging dan hirisan lobak. Bubur Lambuk Terengganu ini jarang untuk didapati di pasar-pasar Ramadhan. Kebanyakkannya ia di masak oleh suri-suri rumah mahupun boleh didapati majlis-majlis berbuka puasa di masjid, surau ataupun di majlis yang diadakan oleh muslimin.
Rasa antara kedua-dua bubur lambuk ini amat berbeza. Dua-duanya sedap tetapi pilihan penulis ialah tetap kepada Bubur Lambuk Terengganu.
Rasa antara kedua-dua bubur lambuk ini amat berbeza. Dua-duanya sedap tetapi pilihan penulis ialah tetap kepada Bubur Lambuk Terengganu.
0 orang royak doh