Apa Khabar Orang Kampung? @ AKOK.

Akok Terengganu yang merupakan sajian juadah orang kampung di Terengganu merupakan kuih yang rasanya manis lemak telur ini sungguh sedap semasa dimakan ketika juadah ini masih suam-suam panas. Juadah ini elok dimakan pada waktu petang ataupun sebagai juadah pemanis mulut ketika berbuka puasa. Elok diminum air kosong kerana juadah ini tersangat manis. Jika anda minum air manis selepas makan juadah akok ini mungkin anda tidak terasa air manis tersebut lantaran kemanisan juadah akok ini lebih terasa berbanding air manis.

Kuih akok bahan-bahannya yang terdiri daripada telur ayam, santan kelapa, nisan (seperti gula melaka) tepung beras, beberapa helai daun pandan. Adunan bahan-bahan ini dibakar dalam acuan tembaga di mana acuan ini ditutup dengan tudung dan diletakkan bara sabut di atas tudung tersebut. Acuan tembaga ini juga diletakkan di atas dapur bara api arang. Ini bermakna kuih ini dibakar dengan bara sabut di atasnya dan bara sabut atau bara arang di bawahnya. Kuih akok akan masak dalam masa setengah jam.



"Akok Akak dari Terengganu"

Imbauan oleh/Posted by AWANG Saturday, August 14, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir