Ayam Golek.


Ikan Golek.



Bulan puasa masakan Ayam Golek dan Ikan Golek ini amat mudah didapati di pasar-pasar Ramadhan. Masyarakat luar Terengganu mengenalinya sebagai masakan percik. Ayam atau ikan yang dipanggang dahulu kemudian dicelup gaul dengan kuah yang antara bahannya adalah santan kelapa. Kuah ini berwarna kuning bata lembut. Kuah Ikan Golek ini elok dimakan dengan nasi putih dan dicicah dengan kicap berlada atau sambal belacan. Manakala kuah Ayam Golek boleh dimakan dengan nasi putih sahaja atau diratah dengan mencicah kuahnya sendiri.



"Beli lebih untuk simpan panas kembali makan waktu sahur."

Imbauan oleh/Posted by AWANG Tuesday, August 17, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir