Laksam yang terdiri daripada adunan tepung beras dan tepung gandum berkuah putih ikan berulam potongan hiris kobis, mentimun, daum kesum, kacang panjang dipotong pendek, dan taugeh (orang Terengganu memanggilnya sebagai cangboh), serta perahan sedikit limau nipis, sedikit lada lumat (cili boh) , belacan dan garam sedikit menjadi penambah rasa dalam sajian ini.

Juadah Laksam berbentuk seumpama kue teow, penulis lebih gemar memanggilnya sebagai Terengganu's Pasta, merupakan sajian tradisional masyarakat dalam negeri Terengganu yang boleh diketengahkan ke arena sajian antarabangsa terutama kepada orang-orang Jepun yang juga merupakan pemakan ikan tegar. Mungkin boleh dibuka restoran di sana? Itu satu cabaran.

Sajian boleh didapati di pasar malam atau gerai-warung makan di hampir seluruh negeri Terengganu. Elok dimakan di waktu petang atau hampir malam dan merupakan juga sajian di bulan puasa.



"Laksam. Antara. Kuih. Sajian . Aku . Makan. -LAKSAM"

Imbauan oleh/Posted by AWANG Sunday, August 15, 2010

0 orang royak doh

Post a Comment

Subscribe here

TERENGGANU

ترڠڬانو

Penulis/The Writer: Awang

Menjejak warisan, tradisi, seni budaya, dialek dan citra pesona Terengganu. Kembara bersama Journey Terengganu

Journey Terengganu Icon

Kata Terengganu : Terengganu's Words

Seni Lagu Pantun Kanak-Kanak Terengganu

The Old Bukit Besi & Dungun

Komen Mutakhir