Laksam yang terdiri daripada adunan tepung beras dan tepung gandum berkuah putih ikan berulam potongan hiris kobis, mentimun, daum kesum, kacang panjang dipotong pendek, dan taugeh (orang Terengganu memanggilnya sebagai cangboh), serta perahan sedikit limau nipis, sedikit lada lumat (cili boh) , belacan dan garam sedikit menjadi penambah rasa dalam sajian ini.
Juadah Laksam berbentuk seumpama kue teow, penulis lebih gemar memanggilnya sebagai Terengganu's Pasta, merupakan sajian tradisional masyarakat dalam negeri Terengganu yang boleh diketengahkan ke arena sajian antarabangsa terutama kepada orang-orang Jepun yang juga merupakan pemakan ikan tegar. Mungkin boleh dibuka restoran di sana? Itu satu cabaran.
Sajian boleh didapati di pasar malam atau gerai-warung makan di hampir seluruh negeri Terengganu. Elok dimakan di waktu petang atau hampir malam dan merupakan juga sajian di bulan puasa.
Sajian boleh didapati di pasar malam atau gerai-warung makan di hampir seluruh negeri Terengganu. Elok dimakan di waktu petang atau hampir malam dan merupakan juga sajian di bulan puasa.
"Laksam. Antara. Kuih. Sajian . Aku . Makan. -LAKSAM"
0 orang royak doh