Sarok Lada atau Solok Lada Terengganu. Sajian ini merupakan adik-beradik dengan Sata Terengganu cumanya ia dikukus berbanding dengan sata yang dibakar dengan bungkusan daun pisang. Sarok Lada ini memerlukan bahan-bahan seperti isi ikan selayang atau kembung, kelapa parut muda cili besar hijau sedikit halia, beberapa ulas bawang merah, dan sedikit garam. isi ikan yang dibuang tulang ditumbuk lumat dengan kelapa muda yang telah diparut. Bawang merah dan halia ditumbuk. Semua bahan ini digaul sebati dan sedikit garam diletakkan. Cili besar hijau dibelah ditengah-tengah dan disumbat dengan bahan-bahan yang digaul tadi. Kemudian dikukus sehingga masak.
Setelah masak, sajian ini jika dimakan terasa lemak, ikan dan pedas-pedas sedikit. Elok dimakan pada waktu petang dengan jamuan teh o panas di atas geghe atau wakaf ala gazebo bersama keluarga. Sajian ini mudah didapati di pasar malam hampir seluruh Terengganu, gerai-warung dan di Pasar Ramadhan. Sajian ini boleh juga dijadikan jamuan selepas Solat Sunat Tarawih atau juadah untuk berbuka puasa.
Setelah masak, sajian ini jika dimakan terasa lemak, ikan dan pedas-pedas sedikit. Elok dimakan pada waktu petang dengan jamuan teh o panas di atas geghe atau wakaf ala gazebo bersama keluarga. Sajian ini mudah didapati di pasar malam hampir seluruh Terengganu, gerai-warung dan di Pasar Ramadhan. Sajian ini boleh juga dijadikan jamuan selepas Solat Sunat Tarawih atau juadah untuk berbuka puasa.
"Hot Chili Fish of Terengganu-Sata's Family"
0 orang royak doh